Een van mijn “goede” voornemens van 2018 is dat ik jullie wat meer op de hoogte wil houden van wat ik allemaal doe en maak. Ik krijg vaak vragen wat het inhoud om een kledingstuk op maat te laten maken (best veel, kan ik je vertellen!). En het eerste project van dit jaar is geboren: een rechte, op maat gemaakte rok waarin ik een aantal technieken die ik bij de Meester Opleiding Coupeur geleerd heb, meteen kan toepassen. De klant ben ik dit keer zelf, want ook een kleermaker heeft af en toe nieuwe kleding nodig!
Stap 1: het tekenen van het maatpatroon.
Een recht rok is meestal het eerste kledingstuk dat je leert tekenen bij een cursus patroontekenen. Bij MeesterCoupeur is dat niet anders. En alhoewel ik bij mijn coupeuse opleiding van Danckaerts al behoorlijk heb leren tekenen, is het nu toch net iets anders. MeesterCoupeur werkt met de in de mode- en designwereld meer gangbare methode van Muller & Sohn, ookwel de Rundschau methode genoemd. Het resultaat is hetzelfde, de manier waarop je er komt, net iets anders. Even opletten dus bij het tekenen!
De driehoekjes die aan de zijnaad van de rok zitten, zijn een trucje om de iets verlegde zijnaad meteen uit het basispatroon te kunnen knippen zonder dat je alles eerst over moet nemen als apart patroon.Bespaart dus tijd!
Stap 2: klaar voor de start?
Ondanks dat dit kledingstuk voor mezelf is, ga ik toch exact hetzelfde te werk als bij een klant. Dat betekent dus van te voren nadenken over wat er allemaal nodig is om deze rok te maken. En dat is best wel wat:
- Pitjeskatoen voor het maken van een proefmodel;
- Blinde rits middenachter;
- Mode stof. In dit geval een los geweven Chanel achtige wol, gekocht bij Harrie Bosch te Eindhoven;
- Zijde voering voor de binnenkant van de rok en het afbiezen van de naden;
- Versteviging;
- Garen;
De versteviging is bij deze stof nog wel een puntje van aandacht. De stof is heel los geweven en dat effect wil ik heel graag houden. Als ik de stof met plakversteviging zou versterken dat zou dit losse effect verdwijnen en wordt de rok stijver dan gewenst. Plakken is dus geen optie! Blijft over een zgn. tussenvoering, maar wat dan? Zijde organza valt af want is uiteindelijk toch te stijf. Mijn docente adviseert Muul. Watteh? Muul blijkt een dunne, katoenen gaasdoek te zijn die schilders vaak gebruiken. En voor het mooiste effect verwerk je die schuin van draad als tussenvoering. Heel internet afgezocht en uiteindelijk gevonden! De Muul is onderweg, dus ik kan verder met de volgende stap.
Stap 3: het proefmodel
Vaak zien we het maken van een proefmodel als vervelend, tijdrovend en saai. En hopen we stiekum dat als we direct met de modestof aan de gang gaan, een maatpatroon als gegoten zit. Hier moet ik je dan toch teleur stellen….. Zelfs al werk je met een op maat getekend patroon, dan wil dat nog niet zeggen dat het meteen 100% perfect past. En dat is toch zonde als je met kwalitatief hoogwaardige (en dus vaak duurdere) stoffen werkt… Duur rokje in je kast wat niet perfect past…. Dus maak ik eigenlijk altijd een proefmodel bij maatwerk. Ook als het om een eenvoudige rechte rok gaat.
Het proefmodel krijgt ook een split, beleg en blinde rits. Op deze manier kan je precies zien hoe alles gaat worden als de klant het draagt. Morgen is mijn passessie, ben benieuwd wat er aan dit proefmodel nog veranderd gaat worden….
Wil jij ook lekker aan de slag met een leuk patroon? Dat kan nu wel heel voordelig. Alle Merchant & Mills patronen zijn op dit moment in de aanbieding met maar liefst €8,- korting per patroon! Grijp je kans en voor dat je het weet, loop jij in een hip Merchant & Mills kledingstuk rond. Deze actie loopt tot 30 januari 2018 en zolang de voorraad strekt.
Geef een reactie