Hoe zien “echte vrouwen” er eigenlijk uit?
Over weinig zaken wordt zo hard geoordeeld als over vrouwenlichamen. En het zwaarste oordeel geven we meestal zelf. Is de media de oorzaak hiervan? Of de mode industrie? Op gegeven moment zijn we elkaars minpunten gaan benoemen. Eigenlijk best hypocriet. Want we hebben behoorlijk kritiek op de lange, slanke en gephotoshopte modellen in de bladen maar als iemand op het strand niet helemaal voldoet aan het schoonheidsideaal, dan maken we daar grapjes over.
Volgens Wikipedia is er sprake van grote maten mode als de kleding is gemaakt voor lichamen die groter zijn dan gemiddeld. De kledingindustrie ziet model met een US maat 8 (maat 36) als een plus model terwijl de gemiddelde Nederlandse vrouw maat 42 draagt. Dit betekent dat wij, volgens de mode industrie, allemaal aan de grote maten kleding moeten.
Maar waarom laten we ons leiden door een maatlabeltje? Terwijl niets zo veranderlijk is als een maattabel. Kijk in een zelfmaakmode tijdschrift van een aantal jaar geleden en je ziet hele andere cm’s bij maten staan dan dat er tegenwoordig bij die maten staan.
Mijn eigen klerenkast heeft kleding in de maten 40-46 hangen. In sommige winkels kan ik zonder problemen in een maatje 42 schieten terwijl in andere winkels die maat niet over mijn knieen komt.
Ok, zijn maten dan een illusie? Is het krimpen van kledingmaten bij diverse modemerken een reden om streng te gaan lijnen zodat je toch in die maat blijft passen. En zelfs als je dat doet, hoe groot is dan de kans dat dit ook daadwerkelijk lukt?
De gemiddelde Nederlandse vrouw is 1,70 meter lang en weegt ongeveer 70 kg. Een gemiddeld model is 1,80 meter lang en weegt ongeveer 55 kg. Dit betekent dat modellen gemiddeld 10 cm langer zijn en 15 kg lichter dan wat als gemiddeld wordt gezien.
Geef een reactie